Felicitare Adormirea Maicii Domnului


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

Cu trei zile inainte ca Maica Domnului sa se ridice la Cer, Iisus Hristos l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil sa-i dea Sfintei Marii vestea adormirii ei. Spre deosebire de Buna Vestire, cand capetenia ingerilor purta in mana o floare de crin, simbol al puritatii, de data aceasta Gavriil a tinut o ramura de finic. Cu ramuri de finic fusese primit si Iisus Hristos, la intrarea in Ierusalim, inainte de Patimi, Moartea pe Cruce si inviere. Maica Domnului, afland ca va merge la ceruri si isi va reintalni Fiul iubit, si-a gatit casa cu lumanari si tamaie, apoi s-a dus sa se roage pe Muntele Maslinilor, acolo unde se rugase si Hristos inainte de Patimi. Cand Maica Domnului se inchina, toti maslinii si ceilalti copaci de pe munte se inclinau pana la pamant.

 

 Apoi, intorcandu-se acasa, s-a petrecut un cutremur mare. Iar Maica Domnului le-a chemat pe mironosite si pe celelalte prietene si le-a anuntat vestea adormirii sale. Momentul este urmat de o noua minune: s-a pornit un vant mare, aducator de nori. Iar pe nori au fost adusi la casa Maicii Domnului, din toate zarile unde fusesera trimisi la propovaduit, cei 12 apostoli. A lipsit, ca si la Inviere, numai Apostolul Toma.
Dupa ce si-a luat ramas bun de la toti, Maica Domnului si-a facut semnul crucii, s-a urcat in pat si si-a dat duhul. In acel moment, toti orbii, mutii, ologii, bolnavii care, intre timp, prinzand de veste, se adunasera in jurul casei, s-au vindecat in mod minunat de toate betesugurile. Apostolii au luat patul pe care se gasea trupul Maicii Domnului pentru a-l duce sa-l ingroape in gradina Ghetsimani. Oamenii cantau tinand isonul ingerilor, in vreme ce in vazduh trupul adormitei raspandea un miros minunat. Cuprinsi de zavistie, cativa iudei s-au repezit sa dea jos nasalia de pe umerii apostolilor, dar cu totii si-au pierdut vederea. Iar unuia, care a indraznit sa se atinga de pat, o mana ingereasca nevazuta i-a taiat bratele. Vazandu- se loviti de nenorocire, si orbii si ciungul au cazut la pamant si si-au cerut iertare. Atunci, Apostolul Petru a luat de pe pieptul Maicii Domnului ramura de finic adusa de Arhanghelul Gavriil si a atins ochii orbilor si mainile taiate ale ciungului. Prin minune, orbii au inceput sa vada, iar ciungului i s-au lipit mainile la loc. Trupul Maicii Domnului a fost ingropat in Gradina Ghetsimani. Vreme de trei zile, in jur s-au auzit fara oprire cantari ingeresti.

 

Dupa trei zile, a ajuns adus de nor si Apostolul Toma. intarziat din nou, dupa ce lipsise si de la prima aratare a lui Iisus inviat apostolilor, Toma s-a intristat amar. El le-a cerut celorlalti apostoli sa deschida mormantul pentru a o vedea si a saruta ultima data picioarele Maicii Domnului. inca o data se dovedeste ca intarzierile lui Toma au fost menite sa arate lucrarile dumnezeiesti: deschizand mormantul, acesta a fost gasit gol, doar cu giulgiul in el, asa cum fusese gasit si mormantul Fiului. Iisus Hristos nu a lasat trupul iubitei sale Maici sa putrezeasca in pamant, ci l-a ridicat, impreuna cu sufletul ei, la Cer.


Trimite aceasta pagina unui prieten

 

 

 

 

 

Back
Content Copyright © Tfm Felicitari