Felicitare Maica Domnului


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

 

Maica Domnului Prodromita

 

„Eu Iordache Nicolau, zugrav din orasul Iasi, am zugravit aceasta sfanta Icoana a Maicii lui Dumnezeu, cu insusi mana mea, la care a urmat o minune prea slavita în modul urmator: Dupace am ispravit vesmintele, dupa mestesugul zugraviei mele, m'am apucat sa lucrez fetele Maicii Domnului si a Domnului nostru Iisus Hristos; dupa ce am dat mana intaia si a doua, de noapte apucandu-ma ca sa o zugravesc desavarsit, privind eu la chipuri cu totul au iesit dinpotriva, pentru care foarte mult m'am mahnit, socotind ca mi-am uitat mestesugul; si asa fiind, seara m'am culcat scârbit nemâncând nimic în ziua aceia, socotind ca a doua zi sculandu-ma sa ma apuc mai cu deadinsul. Dupa ce m'am sculat a doua zi, mai intaiu am facut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugandu-ma ca sa-mi lumineze mintea, sa pot ispravi sfanta ei Icoana; si cand m'am dus sa ma apuc de lucru, o! prea slavite minunile Maicii lui Dumnezeu! S'au aflat chipurile drese desavarsit precum se vede, si eu vazand aceasta minune n'am mai adaos a-mi pune condeiul, fara numai am dat lustrul cuviincios, desi cu gresala am facut aceasta ca sa dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei sfinte Icoane".

 

 

In anul 1922, a fost pictata o copie foarte reusita dupa originalul de la Muntele Athos. Aceasta, a fost adusa în Moldova si asezata într-o biserica de lemn din Vatra Dornei. Deoarece biserica impiedica constructia unei sosele, în toamna anului 1954 a fost incendiata de o mana criminala, biserica arzand în întregime. Au existat marturii conform careia a fost sabotata actiunea de stingere a incendiului. Desi biserica a ars în intregime, icoana a ramas intacta. Autoritatile de atunci au considerat propaganda religioasa si au interzis raspandirea acestei vesti. Ulterior, icoana a fost dusa la Biserica Nasterii Maicii Domnului, unde se afla si in prezent.

Exista dovezi cum ca si reproducerile grafice ale icoanei savarsesc minuni. "Prea Sfanta Stapana, de Dumnezeu Nascatoare, pururea Fecioara Maria, protectoarea si apărătoarea noastra, cerem a Ta nebiruita aparare. Imparateasa Cerului si a pamantului, ceea ce ai cu dreptate numele de "Prodromita", adica inainte-mergatoare, intareste-ne intru lucrarea faptelor bune si ne du de mana intru Imparatia cea cereasca. Povatuieste-ne pe noi, toti drept credinciosii crestini, spre a vedea si vesnic a ne indulci de marirea Fiului Tau si Dumnezeul nostru, ca Binecuvantata si Prea Proslavita esti, in vecii vecilor. Amin."
Trimite aceasta pagina unui prieten

 

 

 

 

 

Back
Content Copyright © Tfm Felicitari