Felicitare animata Sfantul Porfirie


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

 

- Parinte, i-a spus cineva, copii mei nu ma asculta, fac ce vor. Acum cand sunt la Facultate, au un mod de viata cu totul independent. Vin acasa in zori. Sa le inchid usa casei mele ?

- Ai devenit tu foarte bun, ca sa devina si copii tai buni ? ZUsa sa nu le-o inchizi, la orice ora ar veni acasa, fiindca daca le-o inchizi tu, atunci le va deschide alte usi satana, si-ti vei pierde definitiv copii.

( Ioannis Maroustiotis - Parintele Porfirie mi-a spus...)Nu-ti impune vointa asupra copiilor, spunea. Orice ai vrea sa le spui, spune-le in rugaciunile tale. Copii nu vor asculta cu urechile lor dar vor auzi ceea ce vrem sa le spunem numai atunci cand harul dumnezeiesc vine si il lumineaza. Cand vrei sa spui ceva copilului tau, adreseaza-te mai bine Maicii Domnului si ea va implini totul.

Rugaciunea ta va deveni o imbratisare in duh, care-i va cuprinde pe copii tai si ii va cuceri. Vezi, noi incercam adesea sa ii imbratisam, dar ei se opun. Totusi nu vor refuza niciodata o imbratisare in duh.

( Klitos Ioannidis - Parintele Porfirie - Marturii si experiente )

 

 

- Ce sa facem, Parinte, cu copilul nostru, ca e plin de nesiguranta si fobii ?

- Voi sunteti de vina pentru asta. Inca de cand era in pantecele mamei, i-ati creat, prin neintelegerile voastre, certurile si racelile dintre voi, aceste traume pe care le va avea de suportat toata viata.

( Parintele Porfirie - Antologia de sfaturi si indrumari )

 

DInteleptul Parinte Porfirie spunea ca parintii sa fie foarte atenti la felul cum se poarta in fata copiilor, chiar daca acestia sunt inca foarte mici, si sa nu creada ca, fiindca-a mici, nu inteleg multe.

" Ia uitati-va la un copil mic cum il priveste din cap pana-n picioare pe musafirul care tocmai a intrat pe usa! In doua-trei secunde, acest copil, pe care tu il nesocotesti, a studiat deja toate caracteristicile musafirului, si pe dinafara , si pe dinauntru.

 

( Parintele Porfirie - Antologia de sfaturi si indrumari )

Altor parinti, care aveau grave necazuri cu copii lor, le-a spus Batranul:

- Ati vazut ce-ati patit cu ei ? Ati vazut unde au ajuns ? I-ati iubit, dar i-ati sufocat, fara sa aveti sfintenia necesara ca sa-i tineti langa Hristos. Cat au fost mici i-ati tinut in frau, dar acum, ca s-au marit, i-ati pierdut. Nu trebuie sa luptati cu ei, ci cu satana, care-i lupta pe ei. Sa le spuneti vorbe putine si sa faceti multa rugaciune pentru ei.

Unui tata indurerat care venise la Parintele sa-l intrebe ce-i de facut cu copilul bolnav, Parintele i-a spus:

- Copilul este bun, dar, fiindca l-ai fortat sa fie primul la scoala, nu a mai rezistat, a clacat si s-a imbolnavit de neurastenie.

- Dar eu cum am rezistat in atatea razboaie si-am indurat atatea lipsuri cand eram copil ?, a zis tatal.

- Tu ai trait in alte vremuri, i-a raspuns Parintele.

Cu cat este un copil mai agresiv, cu atat este mai sensibil.

Intre copii se creeaza o legatura mai puternica daca le cerem sa faca impreuna diverse treburi sau sa aiba grija unul de celalalt.

Nu trebuie sa mangaiem pe unul din copii in fata celuilalt, fiindca cel namangaiat va fi gelos.

Nu trebuie sa ii certam pe copii ci sa ii sfatuim.

Trebuie sa izbutim sa fim un exemplu pozitiv pentru copii nostri, macar pana ajung la unsprezece ani.

- Sa nu-ti certi copii si sa nu-i dadacesti tot timpul.

- Dar ce sa fac Bunicutule ? l-am intrebat.- Uite ce sa faci. Sa te rogi si sa-I spui totul lui Dumnezeu ca sa capeti binecuvantare de sus, si nu invers cum faci tu.

( Anastasios Sotirios Tzavaras - Amintiri despre Batranul Porfirie, parintyele nostru duhovnicesc, stravazator si inaintevazator)


Trimite aceasta pagina unui prieten

 

 

 

 

 

Back
Content Copyright © Tfm Felicitari